75 Jaar
We weten dat het eerder begon met de gilde in 1948.Toen nog boerengilde genaamd.
Ons terug inleven in de toen naoorlogse tijd 55 jaar geleden is niet zo eenvoudig. We weten echter dat toen mensen rond de tafel gingen zitten om mee te bepalen welke wegen er zouden bewandeld worden. Ook nu gaan mensen rond de tafel zitten om mee te bepalen welke wegen er zullen bewandeld worden met de gilde. Deze wegen zijn er niet uit zichzelf maar worden gemaakt door de handen en de harten van de mensen. Dat er in onze gilde gedurende de voorbije 55 jaar heel wat leden zich hebben ingezet heeft zeker bijgedragen tot datgene waarnaar we zijn uitgegroeid.
Uit ons verleden blijkt dat de gilde Ramsdonk van bij de start in vergelijking met de ons omringende dorpen eerder een late roeping was. Naburige gilden kenden toen al jaren van bestaan. Ook voor wat betreft het ledenbestand komt de vergelijking in de meeste gevallen in het verleden uit in het nadeel van een steeds over een klein ledental beschikkende gilde. Ramsdonk tracht echter wel te overleven. Of nu Ramsdonk in het verleden er altijd bijgelopen heeft als een klein en onbeduidend nakomertje zal een overzicht moeten duidelijk maken. Het werkterrein namelijk het dorp en het programma aanbod vanuit de centrale te Leuven bleven voor ieder het zelfde en gelijk ter beschikking.
In de periode die de oprichting van de boerengilde voorafging was reeds een plaatselijke jeugdbeweging B J B of boerenjeugd bond actief te Ramsdonk.
Op 26 februari 1948 werd de gilde opgericht. Er werd gestart met 16 leden en volgende mensen in het bestuur .
BESTRUURSLEDEN
Baron de Meester Ere voorzitter
De Smedt Louis Voorzitter
De Schutter Desire Bestuurslid
Goossens Jan Bestuurslid
De Boeck Jozef Bestuurslid
Plaskie Frans Bestuurslid
De Schutter Benedikt legde de eerste kontakten met Leuven voor de oprichting.
Lemmens Jan werd secretaris van de BOERENGILDE VAN RAMSDONK
Deze naam bleef behouden tot rond de jaren 70 toen bij de nieuwe structuren werd overgegaan tot het gebruik van de naam Landelijke Gilde Ramsdonk.
Tot deze periode spitste de activiteiten zich vooral toe op maandelijkse vergaderingen met techniek land - of tuinbouw als onderwerp en de maandelijkse bestellingen en betalingen van de zaakvoerder die er inmiddels actief was. Deze actieve betrokkenheid als samenaankoop door de leden zou verder een belangrijke rol spelen in het bestaan van de gilde.Er kwam later ook een speciale zitdag voor het invullen van belastingsbrieven.
De teerfeesten verliepen zonder muziek met een jaarlijkse voordracht van de opziener Boeren Bond en een tombola aangebracht door de zaakvoerder van de aan en verkoopgenootschap.
Er was toen geen proost en ook van de mensen die er bijwaren in die beginperiode hebben we geen leden meer in ons midden.
De bestuurswissel in 1965, oude generatie naar de jongere, een eerste proost met de nieuwe pastoor die deze taak wel aanvaard. De nieuwe structuren waarbij niet boeren in heel belangrijke mate de verdwijnende boeren hun plaats gaan innemen geven stilaan aan de vereniging een heel ander beeld. De doorbraak naar niet boeren komt dan volop tot gang met het voorzitterschap van Jos De Wit.
Vergaderingen met land – of tuinbouw als onderwerp behoren tot het verleden in de gilde.
Het handje vol boeren kan op dat gebied aan zijn trekken komen in de bedrijfsgilden.
De grote pijlers uit het programma aanbod, ( ontmoeting in ontspanning, geloof en vorming)worden naar plaatselijke behoefte omgebouwd en uitgewerkt al dragen zij niet altijd ieders steun en medewerking als het gaat over het opnemen van verantwoordelijke taken op het parochiale vlak, waar ook een landelijke gilde met achterdocht en als concurrent van eerder gevestigde waarden bekeken word.
Naast de jaarlijks weerkerende activiteiten in de gilde, teerfeest, kaart en presprijskampen, filmavonden, gilde reis, kruisdagen en kerst of sinterklaasfeesten, sint – maartensviering, de vormingsnamiddag voor gezinnen en andere activiteiten kende de gilde ook de verbroederingsfeesten met de ons omliggende gilden. Kapelle o/d Bos, Londerzeel, en Londerzeel St. Jozef waren vaste bestemming en klanten in die tijd. Door op deze manier te werken op het avond bij de teerfeesten waren er mensen genoeg aanwezig en kon er muziek voor dans gespeeld en betaald worden. Gezelschapsdansen als daar zijn , de stanbeeldendans, de gazettendans, de stoelendans ,de appelsienendans, de dans met de muntstukken waren steeds op de dagorde even als de kuskensdans om middernacht. Het succes van al deze avonden was dan ook de aanleiding om 1973 te starten met een boerenbal op de boerderij bij de fam. Verheyen - De Ridder op het Hof Ten Bosch.
Buiten de activiteiten die nog verder zijn uitgebreid was de gilde ook actief buiten eigen terrein.
Zo werd er op het gewestelijk vlak steeds meegewerkt aan organisaties als daar waren :
De gezinsbedevaarten met beurtrol ( 1° maal in 1985 te Ramsdonk)
Oogstfeesten te Grimbergen
Gewestbals met beurtrol
Een gewestelijk gildeblad
Kruisdagen met beurtrol ( eerste maal in 1987 te Ramsdonk)
En gewestfietstochten. Ook de gezinsdag te Gaasbeek stond op onze dagorde.voor de tap en toog aldaar te verzorgen.
Dit was voor de provinciale seniorendagen ook menigmaal het geval..
Op plaatselijk vlak in de parochie werd de huisvesting voor de parochiale verenigingen een belangrijk aandachtspunt.
De gilde zorgde daar voor de aanleg van een vollybal terrein voor ( en samen ) met de chiromeisjes. Gedeelde kostprijs 127.533 Bf
Ook de aankoop van de verwarmingsketel voor de centrale verwarming in het parochielokaal (kostprijs 104236 Bf ) werd gedragen door de gilde van de winsten der gegeven bals.
Voor het samenbrengen van een beheerscomité voor het lokaal bestaande uit alle plaatselijke verenigingen nam ook de gilde het initiatief. Het ondertekenen van de samen goedgekeurde statuten gebeurde op 16 januari 1980 door volgende mensen van elke vereniging:
CHIRO ---------------------------------Cnapelinck Marleen
K.A.V. ----------------------------------Van Den Brande José
K.W.B. ----------------------------------Potums Emile
DAVIDSFONDS-----------------------De Hertefelt Paul
LANDELIJKE GILDE----------------Van Ranst Emile
MIDDENSTAND----------------------Kerremans Henri
GEPENSIONEERDEN---------------Van Buggenhout Theofiel
Taken: Pastoor Bayens August --------------------------------Voorzitter
Van Ranst Emile-----------------------------------------Secretaris
Mevr. José Goovaerts- Van Den Brande—-----------Penningmeester
André en Maria Van den Boosche- Leukemans-----Afgevaardigd beheerders
Dit comité evolueerde in de loop van de jaren geleidelijk naar een parochieraad van al de bestaande verenigingen en niet alleen van deze die er bij de start bijwaren.Enkele mensen uit deze raad gaan dan verder enkel het beheren van het lokaal voor hun rekening nemen.
Samen met al deze verenigingen organiseerde de landelijke gilde ook de plaatselijke spelendagen en een bal ten voordele van het lokaal. Dit op de weide van de paardenkoersen. Ook de dorpsdag 1978 was een initiatief met al de verenigingen. Samen koken om wat samen te brengen voor het lokaal is reeds lang een jaarlijks gebeuren in de dorpsgemeenschap.
Een samenwerking met N C M V nu U N I Z O was er steeds voor bepaalde activiteiten met de gilde.
Met de gemeentelijke overheid werkte de gilde samen op het vlak van de structuur planning met een eigen kijk inzake verkeer en verkeersveiligheid en de daaraan verbonden tentoonstelling in het parochielokaal. Deze activiteit bracht ons een derde plaats op in de toen op nationaal vlak uitgeschreven raiffeisen prijs met prijsuitreiking te Bierbeek
Ook een monumentendag werd in samenwerking met de plaatselijke cultuurraad bij drie van leden georganiseerd. Onze proost met de pastorie, de fam. de Meester met het kasteel en het Hof Berenbroeck waren toen aan de beurt.
Samen met de scholen bleef het landbouwleerpad een actueel gegeven dat steeds in gebruik was en waaraan ook de gemeente een belangrijke steun heeft verleend aan de gilde .Dit bij het oprichten als bij het herstel na vandalenstreken .Bij deze gelegenheid was er de wandeling en de actie rond gezonde voeding en de daaraan verbonden bedrijfsbezoeken.
Enkele cijfers bij de evolutie van het ledenbestand.
- start met 16 leden
- 22 leden
- 43 leden
- 45 leden
- 81 leden
De gilde organiseerde 10 bals waarvan 2 gewestelijke en 6 bij de fam. Verheyen
1 bij Jan De Boeck en 1 op de feestweide bij de paardenkoersen voor eigen kas.
Dit jaar werd voor de 30° maal ononderbroken een jaarlijkse gilde reis ingericht.
Een weekend in de winter gaat reeds voor de 4° maal door in 2004..
Voor de 8° maal zijn we aan de barbecue toe op het Hof Berenbroeck.
Kook en danscursussen hebben er toe geleid dat een vaste kookploeg is gevormd.
Ook voor muziek werd gestart in 2002 met enkele mensen.
Bowling, kerstboomverbranding en paaseieren rapen zijn recent ook op de dagorde en ons Dolle Gildeblad kent nu zijn 4° jaargang.
Hoe zag de taakverdeling er in het verleden uit.
Proosten ------------------------ van 1948 tot 1965
E.H. Baeyens August van 1965 tot 1985
E H Van De Sande Gustaaf 1985 --------------------
Voorzitters Baron de Meester Leopold Ere voorz.
De Smedt Louis van 1949 tot 1965
Arickx Octaaf 1965 1975
Van Ranst Emile 1975 1981
De Wit Jos 1981 1986
Van Ranst Emile 1986 ---------------------
Ondervoorzitters
Van Ranst Jozef van 1959 tot 1965
Kerremans Jozef 1965 1975
Fierens Louis 1975 1984
Van Ranst Emile 1984 1986
Dierickx Jos 1990 2000
Vandewalle Olaf 2000 ---------------------
Pinnock Benny 2002 ---------------------
Secretaris De Schutter Benedikt van ------- 1948
Lemmens Jan 1949 1965
Van Ranst Emile 1965 1975
De Wit Jos 1975 1981
Pinnock Benny 1981 1990
Hoebeek Dirk 1990 2000
Dierickx Jos 2000 ------------------
Kassier Lemmens Jan van 1949 tot 1965
Van Ranst Emile 1965 1990
Maes Karel 1990 2002
De Wael Etienne 2002 --------------------
Zaakvoerder De Boeck Jan van 1948 tot 1989
Toetredingsjaar van de bestuursleden van huidige bestuur.
- Van Ranst Emile
- Pinnock Benny
- Steenackers Marcel 5
- Van De Sande Gustaaf
- Vandewalle Olaf
- Dierickx Jos
- Hofmans Benny
- Neirinck Danny
- Standaert Philip
- Diricx Rudi
- De Wael Etienne
- Van Den Bergh Johan
- Fierens Tim
Buiten al de vermelde namen hadden volgende leden in het verleden een mandaat als bestuurslid dat ze gedurende een bepaalde tijd hebben waargenomen.
De Schutter Isidoor
Verheyen Jozef
Goossens Desiré
Verbesseld Alfons
Rottiers Lodewijk
Van Acker Ignace
Van Den Bosshe Willem
Van Schaftingen Michel
Verheyen Koen
Vergaderplaatsen gebruikt door onze gilde in de loop van de tijd.
1° vergaderplaats : bij Van Den Bossche Jozef ( woning van Flies Marcel en Bruggemans Linda )
2° vergaderplaats : bij Hermans Alfons ( vroeger de zaal Luna )
3° vergaderplaats : bij Kerremans Jozef ( Den Bels )
4° vergaderplaats : het Parochielokaal.
Landelijke gilde en u.n.i.z.o laten U terug kijken op wat er in 30 reizen is aangeboden..
- Vlaamse Ardennen
- 2 daagse Altenhaer in Duitsland
- 2 daagse Rudesheim in Duitsland
- 2 daagse Koningswinter in Duitsland
- 2 daagse Parijs met Londerzeel
- 2 daagse Moesel en Trier
- 2 daagse Reims met Kapelle o/d Bos
- Laars van Henegouwen
- Cape Gris Nez en Frans Vlaanderen
- Rotterdam en deltawerken
- Roberville en Hoge Venen
- Samsonvalei Spontin
- Alden Biezen en de Voerstreek
- Veurne en de Moeren
- Trip naar Luxenburg
- Kasteel van Beloeil Kortrijk en Doornik
- Kerncentrale Doel en westerschelde
- Amsterdam,Volendam,en eiland Marken
- Monschau en Mariawald
- Giethoorn
- Canterbury
- Ophaalkust in Frankrijk en Boulogne
- Provincie Utrecht Soest en kasteel Duitse keizer
- Vulkaaneifel in Duitsland
- Zeeland in Nederland jubuleum 25 jaar reis
- Vimy,Notredam De Lorette Arras en Vilneive
- Glasblaazers ,Ieper Frans Vlaanderen en La Coeple
- Klokkenmuseum leisteengroeven
- Bokrijk
- Kasteel te Seneffe Ronquieres en de kabellift van Thieu
- ----------------------------
Weekends
1998 Nieuwpoort
2000 La Roche
2002 Spa
2004 ( Echternach Luxenburg )
Met deze lijst van onze 30 reizen en de 3 weekends die met opzet georganiseerd werden om elkaar te ontmoetingen in ontspanning sluiten we dit historische overzicht.
Ramsdonk 31 Juli 2003.
Van Ranst Emile.
EreVoorzitter.